Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La recerca de l’IDIAPJGol influeix en les polítiques públiques

L’impacte dels estudis sobre equitat i salut menstrual que ha dut a terme la Unitat Transversal de Recerca de l’Institut, juntament amb les iniciatives sorgides dels moviments feministes i comunitaris, han influït en la realització de la campanya La meva regla, les meves regles, impulsada pel Departament d’Igualtat i Feminismes.

lamevaregla2

Les investigacions que ha dut a terme l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol) sobre equitat i salut menstrual, juntament amb altres estudis sobre aquesta qüestió i les accions de grups comunitaris i de moviments feministes, han influït en la posada en marxa de la campanya La meva regla, les meves regles, impulsada pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. La mesura estrella d’aquesta iniciativa és la gratuïtat de productes menstruals reutilitzables, que ha entrat en vigor aquesta setmana.

Les investigacions que ha liderat la investigadora de la Unitat Transversal de Recerca de l’IDIAPJGol, Laura Medina-Perucha, relacionen les desigualtats econòmiques amb la salut menstrual i adverteix de la necessitat d’abordar les iniquitats menstruals en les polítiques públiques i considerar la salut menstrual un problema de salut global.

Medina-Perucha destaca que el fet de “poder accedir a productes menstruals gratuïts pot beneficiar les poblacions més vulnerables, afectades per les inequitats socials, tant des d’un punt de vista econòmic com de la salut.” Cal tenir en compte que les investigacions que ha liderat la investigadora de l’IDIAPJGol conclouen que les dones i les persones que menstruen que tenen menys recursos econòmics tenen una pitjor salut menstrual. Tot i així Medina-Perucha afirma que caldrà “garantir que aquestes mesures es mantinguin en el temps i avaluar els seus efectes.”

Tot i així, la investigadora de la Unitat Transversal de Recerca de l’IDIAPJGol considera que el fet de facilitar l’accés als productes només és una part de la solució al problema de les iniquitats menstruals i s’ha d’acompanyar d’altres mesures de caire social, educatiu i sanitari.

A partir d’aquesta setmana, les dones i les persones que menstruen de Catalunya poden sol·licitar des de l’aplicació La Meva Salut un codi QR que dona accés a sol·licitar a la farmàcia una copa menstrual, unes calces menstruals o un paquet de compreses de tela. Es tracta de productes reutilitzables que eviten la producció de residus.